Impressie van Workshop 7.05.2022

Downloads:    |pdf| Opstelling over Schiphol    |docx| Opstelling over Schiphol

Opstelling over Schiphol

Er leefde bij een van de deelnemers de vraag welke oplossing voor het Schiphol probleem vanuit de omgeving zelf zou kunnen worden aangedragen.  Daarom opgesteld het land (Haarlemmermeerpolder), de lucht,  vogels, bewoners en als vertegenwoordiger van Schiphol in eerste instantie de reizigers, maar dit werd snel de aandeelhouders.

 

 

Het land moest wat lachen om de dikdoenerij van de Schipholmensen, voor vonden dat het land van hen was. Het land is van niemand aldus het land. De lucht zat er dubbel in, enerzijds voelt hij zich deelgenoot van de aerodynamische principes waarop de luchtvaart gebaseerd is, anderzijds hecht hij aan een goede kwaliteit van zichzelf, ten bate van bv de vogels en ook mensen die van de luchtkwaliteit afhankelijk zijn, de samenstelling maar ook het geluid.

De vogels redden zich wel, maar zouden toch liever wel wat meer ruimte weer willen hebben. De bewoners hebben weliswaar last van het lawaai,  maar zien toch ook de voordelen van een goede luchthaven binnen handbereik. De aandeelhouders voelen zich in bepaalde mate wel schuldig bv tegenover het land, maar ze weten geen oplossing. Na aandringen zijn ze wel bereid verder te zoeken naar meer duurzame oplossingen: minder uitstoot ivm de kerosine, ontwikkeling van stillere motoren, minder vliegbewegingen,  maar dit toch liever niet.

 

Er rijst de vraag of er wel plek is voor de wolf in de Nederlandse natuur

De Nederlandse natuur vindt het wel oké, maar de boeren hebben grote moeite en het schaap voelt zich zeer bedreigd, de kippen ook. De wolf wil wel kijken of hij genoeg eten in het bos kan vinden (wild), maar als een kip makkelijk te pakken is, of een schaap dan gaat hij er natuurlijk op af. Het zal zaak zijn voor de boeren om betere bescherming te gaan regelen voor kippen en schapen, dat laatste bv door steviger herdershonden in te zetten, die wel hun mannetje staan tegenover de wolf. Onder die voorwaarden zou het wel moeten kunnen een beperkt aantal wolven.